Griekenland kan nu moeilijk worden aangepakt, als het zich niet houdt aan Europese begrotingsafspraken. Met een systeem van euro-obligaties zou dat anders werken.

Dat betoogt hoofdeconoom Wim Boonstra van Rabobank in gesprek met discussieplatform Me Judice.

“Als Griekenland niet uit de euro gaat, maar zich aan geen enkele afspraak houdt, hebben we nauwelijks sancties om dat land aan te pakken”, stelt Boonstra.

Met een slim stelsel van ‘conditionele’ eurobonds ligt dat anders, volgens de econoom van Rabobank. Boonstra doelt hiermee op de gezamenlijke uitgifte van schuldpapier door eurolanden. Maar tegelijk moet dat geen vrijbrief zijn voor zwakke eurolanden om ‘gratis’ mee te liften op de hoge kredietwaardigheid van sterke eurolanden.

Binnen zo’n systeem van conditionele euro-obligaties zouden landen met zwakkere staatsfinanciën een hogere rente moeten betalen. En als een land zich niet aan Europese begrotingsafspraken houdt, zou het niet meer mee mogen doen aan het programma van euro-obligaties.

Eurobonds en fiscale discipline

Een dergelijke opzet biedt volgens Boonstra een veel effectievere manier om de fiscale discipline binnen de eurozone te bewaken dan nu het geval is.

De econoom van Rabobank verwacht ook dat er binnen enkele jaren geëxperimenteerd zal worden met eurobonds. Want zonder zonder intelligent programma voor de uitgifte van gemeenschappelijke staatsleningen, is de eurozone volgens Boonstra op termijn niet levensvatbaar.

Zie het video-interview van Wim Boonstra met Me Judice.

Lees ook

5 hordes die Griekenland moet nemen om in de eurozone te blijven

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl